Veganisme, niet op eigen houtje doen?

Is veganisme niet op eigen houtje te doen?

Veganisme voor kinderen? “Niet op eigen houtje doen”, “risico op te korten”, “begeleiding diëtist aan te raden”.  Door deze berichtgeving lijkt het alsof een plantaardig voedingspatroon voor kinderen enorm ingewikkeld is en dat het zonder begeleiding van een diëtist niet zou kunnen. Terwijl bij een voedingspatroon met dierlijke producten ouders vaak (ook) weinig verstand van voeding hebben en er niet of nauwelijks wordt aangeraden een diëtist in te schakelen of wordt gezegd “niet op eigen houtje doen”.

Hoe komt dit?

Naar mijn idee komt dit verschil niet omdat een plantaardig voedingspatroon een voedingspatroon vol te korten is, maar komt dit met name doordat een voedingspatroon met vlees, vis, zuivel en eieren de norm is en alle adviezen en informatie hierop is ingericht. Denk je aan calcium, dan denk je aan melk. Denk je aan omega 3, dan denk je aan vis. Denk je aan vitamine B12 en ijzer, dan denk je aan vlees. En ga zo maar door.

Kijk op voeding veranderen

Naar mijn mening moeten we onze kijk op voeding veranderen en informatie over een volwaardig plantaardig voedingspatroon voor iedereen toegankelijk, gratis en laagdrempelig maken. Zodat iedereen toegang heeft tot deze informatie en het het niet meer zo ingewikkeld lijkt om je kindje plantaardig op te voeden. Een volwaardig plantaardig voedingspatroon is namelijk geen voedingspatroon vol te korten, maar een vol verrijkingen!

En ja, kennis van plantaardig voeding is absoluut nodig, vooral voor kinderen in de groei. Je wilt niet dat je kindje te korten oploopt. Die kennis ontbreekt o.a. doordat deze informatie nog zo weinig door instanties als het voedingscentrum en consultatiebureaus worden gegeven. En dat we massaal denken vlees, vis, eieren en zuivel nodig te hebben komt mede door de goede marketing van deze industrieën zelf   Dus verander het verhaal: Veganisme voor kinderen? Ja zeker! Calcium? Sojamelk, tofu, chiazaadjes, tahini. Omega-3? Algenolie, walnoten, hennepzaadjes Ijzer? Peulvruchten en volkorengranen. Voeg een bron van vitamine C toe voor een betere opnamen van ijzer. Vitamine B12? Een supplement!