Meeste kinderen classificeren dieren als niet oké om op te eten

Kinderen classificeren dieren als niet oke om op te eten

Uit recent onderzoek van de Furman University in the VS, waar 176 kinderen aan mee deden, blijkt dat kinderen van zeven jaar of jonger vaak niet begrijpen dat eieren en zuivel van dieren komt en dat zij dieren bestempelen als “niet oké om op te eten”. Eenenveertig procent van de kinderen beweerde dat bacon van een plant kwam. De meeste van de 6- en 7-jarigen in het onderzoek classificeerden kippen, koeien en varkens als niet oké om te eten en de meeste kinderen beschouwen dieren niet als voedsel.

Ouders geven vooral een verkeerde voorstelling over vlees, gezien hun eigen complexe relatie met dierlijk voedsel (namelijk de vleesparadox). De twijfels die alleseters hebben over het eten van dieren, zijn naar verwachting van invloed op de manier waarop ouders met hun kinderen over vlees praten. De vleesparadox wordt scherp in beeld gebracht wanneer ouders in de positie worden gebracht om stilzwijgende overtuigingen en waarden over dieren te verwoorden die in conflict komen met het gedrag. Dat wil zeggen, ouders die het belangrijk vinden om kinderen te leren lief te zijn voor dieren, serveren kinderen ook dierlijk voedsel tijdens de maaltijden. Er is weinig bekend over hoe ouders dit soort gesprekken met kinderen aangaan.

Als mensen al praten over waar vlees vandaan komt, gebruiken ze vaak versluierde taal die kinderen gemakkelijk verkeerd kunnen interpreteren. Als kinderen bijvoorbeeld zeggen dat hamburgers van koeien komen, zouden kinderen kunnen concluderen dat koeien hamburgers produceren op dezelfde manier als een boom appels produceert. Uit interviews met kinderen van de kleuterschool tot en met de derde klas bleek zelfs dat niet alle kinderen begrijpen dat vlees het vlees is van dode dieren. Zelfs als kinderen dit verband leggen, begrijpen ze misschien niet dat dieren opzettelijk worden gedood voor de vleesproductie, maar geloven ze dat vlees wordt geoogst van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven.

Aan ouders de taak om kinderen te voorzien van de juiste informatie, zodat zij ook op latere leeftijd rationale en overwogen keuzes kunnen maken.

Het hele onderzoek vind je hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494421001584