Is veganistisch koken moeilijk? Naar mijn mening absoluut niet moeilijker dan koken met vlees, vis, zuivel en ei. Toch hoor ik vaak van mensen die (nog) geen veganist zijn dat ze het lastig vinden, niet weten wat ze moeten maken en hoe. Als mensen het al lastig vinden voor zichzelf, laat staan voor een heel gezin!
Houd veganistisch koken simpel
Mijn tip? Houd het vooral simpel. Start met een aantal makkelijke aanpassingen in de gerechten die jij al vaak maakt en die jouw gezin lekker vindt. Vervang vlees voor vegan vleesopvolgers, tofu, tempeh of peulvruchten. Vervang de room voor een plantaardige variant. En vervang zo stap voor stap je producten naar een plantaardige versie! Wat je ook wilt maken Google ‘vegan ….’ En je zult een recept vinden.
Een goede leidraad om maaltijden volwaardig op te bouwen is om een product uit alle voedselgroepen toe te voegen:
- Zetmeel (zoals volkorenbrood, volkorenpasta, (zoete)aardappels, zilvervliesrijst en pseudogranen zoals quinoa)
- Eiwit (zoals linzen, kikkererwten, kidneybonen, tempeh, tofu, soja- melk & yoghurt )
- Vet (zoals noten(pasta’s), zaden, pitten, avocado, olijfolie & algenolie) 🥑
- Groenten & fruit
En vul dit aan met supplementen vitamine D, vitamine B12 en algenolie